Kinderen  verstandelijke beperking Vrouwen/Meisjes Mannen/Jongens Ouders/Partners Hulpverleners Dissociatie
problematiek


Informatie voor kinderen:
Speltherapie.


        Waarom kom ik bij het CPH?

Soms kun je problemen hebben.
Soms maken andere mensen zich zorgen over jou.
Bijvoorbeeld:

  • je bent vaak bang
  • je bent vaak boos of hebt vaak ruzie
  • je bent heek verdrietig
  • je wordt veel gepest
  • je voelt je erg alleen
  • je kunt niet goed slapen of hebt vaak nare dromen
  • je piekert veel
  • het gaat thuis of op school niet goed
  • er zijn nare dingen met je gebeurd
  • of nog iets anders
Soms kun je er met iemand over praten, ja vader of moeder of je opa of oma of met iemand anders die jij vertrouwt. Maar het gebeurt ook dat je er met niemand over kan of durft te praten. Dan ga je je vaak heel rot en verdrietig voelen. En soms heb je daar speciale hulp bij nodig.
Bij ons is dat een mevrouw die je met een deftig woord een therapeut noemt. Die therapeut praat en speelt met je en probeert samen met jou je gevoelens en gepieker te begrijpen.

spelend kind

Wat doet zo'n therapeut nou?

De allereerste keer wil de therapeut met degene praten die zich zorgen maakt om jou. Dat is om te horen wat er nu precies aan de hand is. Dat kan je moeder, je vader, je verzorger of iemand anders zijn.
En de volgende keer ga je zelf naar de therapeut om kennis te maken.
Samen met jou en je moeder of vader of verzorger gaat ze kijken hoe ze jou kan helpen. Ze maakt daarvoor een plan.
Meestal ga je dan één keer in de week naar haar toe voor bijna een uur.
Je mag met haar praten over leuke, nare, verdrietige of moeilijke dingen. Eigenlijk over alles wat je maar wilt. En je mag ook spelen: bijvoorbeeld tekenen, een spelletje doen, kleien, verkleden, met poppen spelen of iets anders. Soms doet de therapeut mee, soms kijkt en praat ze alleen. Je doet dit zonder dat je ouders erbij zijn. Ze is er helemaal voor jou op dat moment.

Zo nu en dan praat ook je moeder of vader of verzorger met haar om de problemen sneller te kunnen helpen oplossen. En zo kun je leren om op een andere en betere manier met je gevoelens en problemen om te gaan, zodat je je weer fijner gaat voelen.
Een therapeut vertelt niemand zomaar iets van wat jij verteld hebt. Ze houdt dat geheim. En daarom is wat jij vertelt aan de therapeut daar geheim.
Natuurlijk mag jij er wel met anderen over praten als je dat wilt.

Wat is er in de spelkamer?

spelend kindIn de spelkamer is van alles om mee te spelen: allerlei spelletjes, klei, teken- en schilderspullen, een poppenhuis, lego, barbies, knuffelbeesten, grote opblaasbal, leesboeken, verkleedkleren, kleine dierfiguurtjes en nog veel meer.

Soms weet je niet hoe je ergens over moet praten, maar kun je er wel over spelen. De therapeut leer jou dan te begrijpen wat je voelt als je speelt.


Wat gebeurt er dan met mij?

Problemen kunnen vaak overgaan als je begrijpt waarom je je verdrietig, boos of iets anders voelt. Soms ga je ook samen met de therapeut oefenen hoe je sommige dingen anders kunt doen.
Tijdens de therapie kun jij je soms verdrietig, blij, in de war of boos of nieuwsgierig voelen. Of misschien heb je ook nog wel een heleboel andere gevoelens die je lastig vindt. En dan vind je het misschien wel helemaal niet leuk om naar de therapeut te gaan. Dan wil je niks weten of horen. Dat is goed. Dat  begrijpt ze heus wel hoor. Maar als je steeds meer praat en speelt over deze gevoelens, worden  de problemen steeds kleiner. Dat duurt vaak wel een poosje en soms ook wel eens lang, maar dan voel je je vaak eindelijke weer blij en vrolijk.
Als je je dan weer fijner voelt, is het tijd om afscheid te nemen van de therapeut. Dat is soms best een beetje moeilijk of verdrietig, want ze is dan voor jou een speciaal soort vriendin geworden.

En dan, hoe gaat het verder?

Soms kan het gebeuren dat de problemen weer een beetje terugkomen, maar dat duurt meestal niet lang. Want dan kun je altijd weer even naar de therapeut voor een gesprekje of misschien een paar gesprekjes.
En dan ben je de vervelende gevoelens weer kwijt en weet je weer beter hoe je met je problemen kunt omgaan.

kind met tekening

Terug naar boven

© 2016 - Centrum Psychotrauma Hulpverlening Flevoland